Gratka dla fizyków i nie tylko: elastomer ciekłokrystaliczny o właściwościach auksetycznych

5 grudnia 2018, 11:35

Naukowcy z Uniwersytetu w Leeds odkryli pierwszy syntetyczny materiał, który jest z natury auksetyczny.



DRM zmniejsza sprzedaż muzyki

9 grudnia 2013, 11:48

Laurina Zhang, doktorantka na University of Toronto, opublikowała pracę, z której dowiadujemy się, że stosowanie mechanizmów DRM prowadzi do spadku sprzedaży albumów muzycznych. Zhang wykorzystała dane z Nielsen SoundScan i przeanalizowała 5964 albumy wydane przez 634 artystów


Prosty przepis na nanorurkową elektronikę

15 stycznia 2009, 07:56

Naukowcy z firmy DuPont i Cornell University opracowali prostą metodę przetwarzania węglowych nanorurek tak, by nadawały się do produkcji podzespołów elektronicznych. Nanorurki to nic innego jak pozwijany grafit.


Osoby z zespołem metabolicznym potrzebują większych ilości witaminy C

3 stycznia 2019, 11:58

Większe spożycie witaminy C pomaga przerwać błędne koło zaburzonego obiegu przeciwutleniaczy.


Ciemna materia wokół Ziemi?

2 stycznia 2014, 14:26

Dane z analiz orbit satelitów GPS sugerują, że Ziemia jest cięższa niż przypuszczano. Prawdopodobnie za dodatkowy ciężar odpowiedzialne jest halo ciemnej materii wokół naszej planety. Już od pewnego czasu obserwowano sondy, które niespodziewanie zmieniały prędkość przelatując koło naszej planety


Kolekcja oryginałów

30 stycznia 2009, 16:36

Paul May, chemik z Uniwersytetu Bristolskiego, ma nietypowe hobby, które wiąże się, oczywiście, z jego zawodem. Kolekcjonuje dziwne i, jak sam często przyznaje, głupie nazwy związków chemicznych. Pomagają mu w tym zapaleńcy, podsyłający mailem najprzeróżniejsze propozycje.


Pionierskie badania ujawniły różnice w oprogramowaniu mózgów ludzi i małp

23 stycznia 2019, 10:36

W ramach pionierskich badań prześledzono aktywność pojedynczych neuronów znajdujących się głęboko w mózgu, a dokonane odkrycia mogą wyjaśnić, skąd się bierze ludzka inteligencja i dlaczego jesteśmy podatni na choroby psychiczne.


Czekolada i wino chronią przed... cukrzycą

20 stycznia 2014, 11:50

Jak donoszą badacze z University of East Anglia i King's College London, spożywanie dużej ilości flawonoidów, w tym antocyjanów i innych związków znajdujących się m.in. w jagodach, herbacie i czekloadzie, może chronić przed cukrzycą typu 2. Z artykułu opublikowanego na łamach Journal of Nutrition dowiadujemy się, że wysokie spożycie tych związków jest skorelowane z mniejszą opornością na insulinę i lepszym działaniem mechanizmów regulujących poziom glukozy we krwi


Limfocyt

Obalono jeden z dogmatów immunologii?

1 marca 2009, 23:35

Zaskakujące obserwacje doprowadziły badaczy z Duke University do zidentyfikowania nowego, nieznanego wcześniej sposobu aktywacji odpowiedzi organizmu przeciwko chorobom zakaźnym. Odkrycie może istotnie wpłynąć na kierunek prac nad nowoczesnymi szczepionkami.


Sól stołowa w... dysku protoplanetarnym

8 lutego 2019, 12:04

W dysku otaczającym masywną młodą gwiazdę znajdującą się w odległości 1500 lat świetlnych od Ziemi znaleziono... sól stołową. Po raz pierwszy związek ten odkryto wokół młodej gwiazdy. Sól obserwowano wcześniej jedynie w atmosferach starych, umierających gwiazd.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy